MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Háromszáz mesterséges fecskefészek díszít egy családi házat Tamásiban

Háromszáz mesterséges fecskefészek díszít egy családi házat Tamásiban

sokszinuvidek.24.hu

„Néhány darabbal kezdtük, aztán folyamatosan újabb és újabb fecskefészkeket telepítettünk."

Lassan már nem találni szabad helyet azon a családi házon Tamásiban, melynek tulajdonosai immár egy évtizede küzdenek a fecskék megmentéséért saját környezetükben. Mátics Ferenc a Sokszínű Vidék megkeresésére arról beszélt, tíz évvel ezelőtt kezdtek el mesterséges fecskefészkeket telepíteni a házuk oldalára.

Néhány darabbal kezdtük, aztán folyamatosan újabb és újabb fecskefészkeket telepítettünk. Ma már 300 műfészek van a házunk oldalán, melyekből több mint 200-ban élnek is madarak – magyarázta.

A férfi érdeklődésünkre elmondta, a fészkek 50 százalékban fűrészporból, 50 százalékban pedig gipszből készülnek, a fecskék pedig remekül alkalmazkodtak hozzá, minden esztendőben egyre többen térnek vissza hozzájuk. Mint fogalmazott, egyáltalán nem bosszantja őket, hogy nagy zsivajt csapnak.

Sokan mondják, hogy ők nem bírnák ezt a hangzavart, de ez teljesen másról szól. Mi már azelőtt elkezdtünk foglalkozni a műfészkek kihelyezésével, mielőtt kiderült, hogy legalább egymillió fecske hiányzik az országból. Szeretjük őket.

Mátics Ferenc arról is beszélt, az első fecskék már ki is keltek idén a házukon lévő fészkekben, és a tapasztalatai szerint várhatóan a nyár második felében másodszor is tojást raknak majd a madarak. Elárulta azt is, télen semmi dolguk nincs a fészkekkel, mert miután a fecskék hazatérnek a telelésből, alaposan kitakarítják azt, és adott esetben a bent elpusztult fiókát is kidobják onnan.

A férfi azt tervezi, hogy jövőre a ház még nem fészkesített felületén is otthont teremt a fecskéknek, azokat a fészkeket pedig valószínűleg kicseréli, amiket most nem foglaltak el. Bár ahogy a mondás tartja, egy fecske nem csinál nyarat, Mátics Ferenc erőfeszítései példát mutatnak abban, hogy lehet tenni a madarak megmentéséért.